Financiële zorgen op de werkvloer: herken, bespreek en verwijs

Financiële zorgen op de werkvloer: herken, bespreek en verwijs

Veel mensen in Nederland hebben zorgen om hun financiële situatie. Als werkgever is het belangrijk om deze situatie bij hun medewerkers tijdig te herkennen en bespreekbaar te maken.

Herken de signalen van financiële zorgen 

Financiële zorgen kunnen leiden tot concentratieverlies of zelfs tot verzuim bij medewerkers. Alert zijn op de volgende signalen kan dit voorkomen: 
• Er is sprake van een loonbeslag.
• De medewerker vraagt om een voorschot of een lening.
• De medewerker wil extra uren werken.
• De medewerker is stressgevoelig en/of heeft weinig concentratie.  

Ga in gesprek over financiële zorgen

Financiële problemen liggen vaak gevoelig. Toch is het belangrijk om in gesprek te gaan over mogelijke geldzorgen. Zodat de juiste hulp op tijd op gang komt. Meer informatie over hulp bij geldproblemen en gesprekstips voor werkgevers leest u op financieelfittewerknemers.nl.  

Verwijs naar de verschillende hulpinstanties 

• Voor hulp bij schulden of geldzorgen kan de medewerker zich melden bij de eigen gemeente. Zowel voor advies, als voor een aanvraag voor schuldbemiddeling of een toeslag.
• De medewerker kan bellen met het gratis landelijk telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen: 0800 81 15. Ook anoniem. Kijk voor meer informatie op 0800-8115.nl.
• Online is er veel informatie beschikbaar, zoals tips over budgetbeheer en aanpak bij schulden. Bekende websites zijn nibud.nl of geldfit.nl

Uiteraard kunt u ook zelf ondersteuning voor uw medewerker inschakelen. Er zijn diverse organisaties in de schuldhulpverlening die diverse programma’s bieden voor werkgevers en werknemers. De kosten voor zo’n traject zijn dan wel vaak voor eigen rekening.